• Welcome to پارسی‌لاتک.

از تاریخ ۱۳۹۳/۸/۱۴ به دلیل ارائه خدمات بهتر به سایت جدید پرسش و پاسخ مهاجرت کرده‌ایم؛ از این رو امکان عضویت و ارسال پست در تالار غیرفعال شده است. لطفاً برای پرسیدن سوال‌های خود به سایت جدید مراجعه کنید.

ورود به سایت جدید

آیا استفاده از «آ» بعنوان اولین شماره حرفی درست است؟

نویسنده سیدرضی علوی‌زاده, می 12, 2010, 03:22:18 بعد از ظهر

« قبلی - بعدی »

سیدرضی علوی‌زاده

استفاده از «الف» بعنوان اولین شماره حرفی در شمارنده حرفی یک استاندارد حروف‌چینی فارسی است یا خیر؟
از آنجا که شمارنده حرفی براساس ترتیب حروف الفبای فارسی است (و نه ترتیب ابجد)، اگر استاندارد خاصی در به کاربردن «الف» وجود ندارد، آیا استفاده از «آ» که مشکل «الف» ناقص را هم حل می‌کند بهتر نیست؟

vafa

نقل قول از: سیدرضی علوی‌زاده در می 12, 2010, 03:22:18 بعد از ظهر
استفاده از «الف» بعنوان اولین شماره حرفی در شمارنده حرفی یک استاندارد حروف‌چینی فارسی است یا خیر؟
از آنجا که شمارنده حرفی براساس ترتیب حروف الفبای فارسی است (و نه ترتیب ابجد)، اگر استاندارد خاصی در به کاربردن «الف» وجود ندارد، آیا استفاده از «آ» که مشکل «الف» ناقص را هم حل می‌کند بهتر نیست؟
انتخاب «الف‍» انتخاب آقای امیدعلی بوده است. من هم مثل شما فکر می‌کنم «آ» یا «ا» انتخاب بهتری است. به نظر من هم «الف‍» کمی غیرطبیعی به نظر می‌رسد. تک‌پارسی «الف» کامل را به کار می‌برد و در فهرست مطالبش هم به همین خاطر مشکل دارد.

vafa

البته من زیاد از ابجد نمی‌دانم ولی بسته عربی به جای «الف» از «آ» در ابجد استفاده می‌کند. اگر از نظر اصول نگارش فارسی اشکالی نداشته باشد، بهتر است «الف» را در ابجد هم به «آ» تبدیا کنیم زیرا واقعاً در محیط enumerate این «الف» مشکل‌ساز می‌شود و آن‌وقت باید indentation ها را تغییر داد ولی چقدر و طبق چه اصولی؟ این کار ماکروهای لَتِکْ را از حالت استاندارد خارج خواهد کرد.

محمود امین‌طوسی

سلام.
اگر منظور شما ترتیب حروف در دستور harfi است که این ترتیب، ابجد نیست و به نظر من بهتر است همان «آ» درنظر گرفته شود. البته معمولاً از آنجا که این اولین حرف مربوط به اولین صفحه است و بدون استیل، هر چی باشد دیده نمی‌شود.
اما در تعریف دستور abjad به نظر من باید همان «الف» باشد. معمولاً شماره‌گذاری شکلها، جداول و  ... با حروف ابجد -و از «الف»- انجام می‌شود.
حضرت علی (علیه السلام):دوستی و محبت را از دل بپرسید، چرا که دلها گواهانی رشوه ناپذیرند.
‎کمک مالی به پارسی‌لاتک‎

vafa

نقل قول از: محمود امین‌طوسی در می 12, 2010, 06:22:14 بعد از ظهر
سلام.
اگر منظور شما ترتیب حروف در دستور harfi است که این ترتیب، ابجد نیست و به نظر من بهتر است همان «آ» درنظر گرفته شود. البته معمولاً از آنجا که این اولین حرف مربوط به اولین صفحه است و بدون استیل، هر چی باشد دیده نمی‌شود.
اما در تعریف دستور abjad به نظر من باید همان «الف» باشد. معمولاً شماره‌گذاری شکلها، جداول و  ... با حروف ابجد -و از «الف»- انجام می‌شود.
با پرس و جویی که انجام دادم برای ابجد باید از همان «الف» استفاده کنیم ولی اگر دوستان مؤافق باشند می‌توانیم برای شمارنده حرفی از «آ» استفاده کنیم.

امیرمسعود

نقل قول از: زهرا در می 13, 2010, 05:00:25 قبل از ظهر
با پرس و جویی که انجام دادم برای ابجد باید از همان «الف» استفاده کنیم ولی اگر دوستان مؤافق باشند می‌توانیم برای شمارنده حرفی از «آ» استفاده کنیم.
موافقم. به نظر من هم منطقی است که شمارنده ابجد با الف آغاز شود و شمارنده حرفی با آ.

مهدی امیدعلی

در اولین قدم‌های تهیه استایلی برای نگارش فارسی توسط لاتک (وقتی هنوز زی‌پرشین وجود نداشت) و تنها قلم یونیکد مناسب و کامل XW Zar بود، این قلم دارای لیگاتور «الف» بود که کاراکتری زیبا بود. بنابراین من تصمیم گرفتم از این لیگاتور برای تعریف شمارنده استفاده کنم. بعدا با پیدایش قلم‌های دیگر سری ایکس و این مطلب که این قلم‌ها فاقد لیگاتور مورد نظر بودند از همان «الف» استفاده کردم. بعدا مشکلاتی در فهرست مطالب به وجود آمد که تصمیم گرفتم از «الفـ» استفاده کنم. ولی به نظر می‌رسه استفاده از هردوی این فرم‌ها مشکلاتی به وجود میاره که بهتره به فرم «ا» تغییر بکنه ولی از اونجایی که این حرف (الف) شبیه به عدد یک است بهتر است از «آ» استفاده شود. حتی اینکار در مورد ابجد هم قابل انجام است. توجه داشته باشید که الف نام حرف «ا» است و اگر قرار باشد به جای «ا» از الف استفاده کنیم اونوقت باید به جای مثلا ج هم از «جیم» استفاده کنیم. به هرحال اصول تکامل هرچیزی همینطوره که بهترین گزینه‌ای که به نظر خالق اثر می‌رسه انجام می‌شه و بعد مشکلات اون ظاهر می‌شه و بعد به تدریج، اثر تکامل پیدا می‌کنه. بقیه اجزای زی‌پرشین و هر بسته نرم‌افزاری دیگه هم از این قاعده مستثنی نیستند.
خلاصه: به نظر من نه تنها شمارنده حرفی، بلکه شمارنده ابجد نیز بهتره از فرم «آ» در اولین شمارش خود استفاده کنه.

d.edalat

چه در ابجد و چه در شمانده‌ی حرفی؛ که حرف مابعد تعیین می‌کند؛ می‌توان از آ استفاده کرد و بکار بردن الف تنها به دلیل تکرر در استفاده است و حتی در متون قدیم نیز در شمارش ابجدی آ نوشته و الف خوانده می‌شد. به عبارتی الف اسم و نام است و  نماد آن؛ آ.

vafa

پس با اجازه دوستان من «الف» ابجد هم را به «آ» عوض کردم.

وحید دامن‌افشان

نقل قول از: وفا در می 13, 2010, 04:50:50 بعد از ظهر
پس با اجازه دوستان من «الف» ابجد هم را به «آ» عوض کردم.
فایل ضمیمه رو ببینین. به نظرتون تبدیل الفـ به آ، شکل نوشته رو زشت نمی‌کنه؟

محمود امین‌طوسی

با آنکه نظریه تکامل آقا مهدی جالب است ولی من هم با استفاده از «آ» در ابجد موافق نیستم (شاید به دلیل عادت).
البته اگر تصمیم نهایی بر «آ» باشد و من خوشم نیاید برای خودم آنرا به «الف» تغییر خواهم داد.
دو سؤال:
۱- آیا کسی فرصت دارد مشکلات «الف» و «الفـ» را بیان کند، من بدرستی متوجه مشکل نشده‌ام.
۲- و در صورت انتخاب «آ»، آیا نمی‌شود مشابه SepMark متغیری مثلا با نام Alef داشته باشیم که طرف بتواند آنرا هر جور خواست تنظیم کند؟
حضرت علی (علیه السلام):دوستی و محبت را از دل بپرسید، چرا که دلها گواهانی رشوه ناپذیرند.
‎کمک مالی به پارسی‌لاتک‎

vafa

نقل قول از: وحید دامن افشان در می 13, 2010, 11:06:31 بعد از ظهر
فایل ضمیمه رو ببینین. به نظرتون تبدیل الفـ به آ، شکل نوشته رو زشت نمی‌کنه؟
خیر. حتی بسیار زیباتر می‌کند.

vafa

نقل قول از: محمود امین‌طوسی در می 13, 2010, 11:22:39 بعد از ظهر
با آنکه نظریه تکامل آقا مهدی جالب است ولی من هم با استفاده از «آ» در ابجد موافق نیستم (شاید به دلیل عادت).
البته اگر تصمیم نهایی بر «آ» باشد و من خوشم نیاید برای خودم آنرا به «الف» تغییر خواهم داد.
البته این تصمیم شما خواهد  بود و اگر در آینده به مشکل برخورد کنید خودتان مجبور خواهید بود مشکل خودتان را حل کنید. همچنین طبق مجوز LPPl دیگر نمی‌توانید آن را xepersian بخوانید و باید نام تمام فایلها را تغییر بدهید.
نقل قول
۱- آیا کسی فرصت دارد مشکلات «الف» و «الفـ» را بیان کند، من بدرستی متوجه مشکل نشده‌ام.
الف به دلیل بززگی‌اش در لیست‌ها، فعرست مطالب و جاهای دیگری که استفاده می‌شود از قاعده skipی که لَتَکْ برای آن معین کرده است پیروی نمی‌کند و به بیرون می‌زند و نوشته را بسیار زشت می‌کند لذا باید تمام این skipها لاتک را تغییر داد اما همانطور که گفتم طبق چه قاعده و اصولی؟ الف می‌تواند در قلم‌های مختلف اندازه‌های مختلف داشته باشد و لذا نمی‌توان skip مناسبی را انتخاب نمود. این امر ماکروهای لاتک را از یکپارچگی و حالت استاندارد خارج خواهد کرد.
نقل قول
۲- و در صورت انتخاب «آ»، آیا نمی‌شود مشابه SepMark متغیری مثلا با نام Alef داشته باشیم که طرف بتواند آنرا هر جور خواست تنظیم کند؟
خیر در شمارنده شما نمی‌توانید از ماکرو استفاده کنید زیرا مشکلات بسیاری پیش خواهد آمد. برای مثال مشکلاتی برای hyperref پیش خواهد آمد که قادر به درست لینک دادن نخواهد بود.

محمود امین‌طوسی

از توضیحات شما متشکرم.
نقل قول از: وفا در می 14, 2010, 04:06:07 قبل از ظهر
البته این تصمیم شما خواهد  بود و اگر در آینده به مشکل برخورد کنید خودتان مجبور خواهید بود مشکل خودتان را حل کنید. همچنین طبق مجوز LPPl دیگر نمی‌توانید آن را xepersian بخوانید و باید نام تمام فایلها را تغییر بدهید.
با این حساب یا باید به همان «آ» راضی باشم و یا تغییراتی که گفتید را انجام دهم. در صورت انجام تغییر، با توجه به اینکه دیگر فایلها عوض نخواهند شد آیا اگر فقط محتوا و نام xepersian.sty را تغییر دهم کافی نیست؟
‎کمک مالی به پارسی‌لاتک‎

vafa

نقل قول از: محمود امین‌طوسی در می 14, 2010, 12:35:24 بعد از ظهر
از توضیحات شما متشکرم.با این حساب یا باید به همان «آ» راضی باشم و یا تغییراتی که گفتید را انجام دهم. در صورت انجام تغییر، با توجه به اینکه دیگر فایلها عوض نخواهند شد آیا اگر فقط محتوا و نام xepersian.sty را تغییر دهم کافی نیست؟
۱- امیدوارم که ناراحتی پیش نیامده باشد. اگر شما یا هر شخص دیگری بتواند کدی پیشنهاد کند که الف در ابجد باشد و مشکلاتی که گفته‌ام بصورت اصولی حل شده باشد، با کمال میل آن را انجام خواهم داد.

۲- طبق مجوز LPPL اگر شما یک بسته دارید که فقط محتویات یک فایل را عوض می‌کنید، تنها عوض کردن نام آن فایل کافی نیست بلکه باید تمام فایلهای آن بسته را نیز تغییر نام بدهید و کلاً اسم بسته را عوض کنید. هدف از این قسمت مجوز LPPL آن است که سردرگمی پیش نیاید و تمام افرادی که از نسخه x یک بسته استفاده می‌کنند نتایج یکسانی بگیرند.